Aloittelija aloittaa alusta

Jalkapallo on paitsi maailman suosituin urheilulaji, myös hyvin pidetty harrastus.

Jalkapallo on joukkuelaji, jossa korostuvat peli-ilo ja harrastajiensa intohimoinen suhde lajiin. Jalkapalloa seuratessa saattaakin herätä ajatus: alkaisinko futaajaksi minäkin?å

Jalkapalloharrastus aloitetaan usein jo lapsena. Jalkapalloseurojen koulut järjestävät jalkapallokouluja jopa taapero-ikäisille, kahdesta vuodesta ylöspäin. Ympärivuotisesti jalkapalloa voi seurojen junioritoiminnassa harrastaa pelaamalla jalkapalloa joukkueessa. Joukkueessa pelatessa harjoituksia on ikätasoista ja joukkueesta riippuen yhdestä neljään kertaa viikossa, lisäksi varsinaisia pelejä pelataan kauden aikana yksi tai kaksi kertaa viikossa.

Jalkapalloa, samoin kuin monia muita lasten urheiluharrastuksia on kritisoitu siitä, että harjoittelu on aina tavoitteellista ja siksi joustamatonta ja aikaa vievää: kaikki eivät kaipaa näin tavoitteellista harjoittelua vaan heille riittäisi vähempikin. Toisaalta juuri tavoitteellisuus tuo mukanaan sen, että lasten taitoja ja kehitystä vertaillaan jatkuvasti toisiin. Joukkuepeliä ei nähdä niinkään sosiaalisen kasvun ja yhdessäolon paikkana kuin yksilön kehityksen mahdollistajana. Tätä yritetään paikata jakamalla harrastajat kilpailevien joukkueisiin ja harrastus joukkueeseen. Tämäkään ei ole aina kivutonta.

Jalkapallo harrastukseen voi kuitenkin aloittaa myös aikuisena. Suurimmalla osalla jalkapalloseuroista on omat harrastusjoukkueensa aikuisille. Jos kokemusta jalkapallon pelaamisesta ei juuri ole, pelaamisen voi aloittaa aikuisten jalkapallokoulusta. Jalkapallokoulussa idea on, että sinne voi tulla osaamatta ja ymmärtämättä pelistä yhtään mitään – aivan taaperotasolla siis.

Miten siis toimia.?

  1. Etsi itsellesi mahdollisimman sopiva seura. Kaupungeissa voi olla jopa useita seuroja joista valita, maaseudulla tai pienissä kaupungeissa saatat joutua matkustamaan jopa saavuttaaksesi sen ainoan tarjolla olevan seuran. Kummassakaan paikassa et välttämättä löydä sitä täydellistä vaihtoehtoa. Valitse siis mahdollisimman sopiva.
  2. Liity seuraan, kun olet varma, että sillä on tarjota sinulle sopivaa toimintaa.
  3. Valitse itsellesi sopiva tapa aloittaa pelaaminen. Riippuen iästäsi, osaamisestasi sekä siitä, kuinka paljon aikaa ja rahaa olet valmis uuteen harrastukseen sijoittamaan.
  4. Liity rohkeasti valitsemaasi joukkueeseen tai jalkapallokouluun. Muista, että jokainen on ollut aloittelija ja ensikertalainen joskus – myös tässä joukkueessa.
  5. Harjoita joukkueessasi tai jalkapallokoulussasi harjoitellessa aloittelijan asennetta: älä lannistu helposti, älä vertaa itseäsi muihin äläkä aseta itsellesi liian tiukkoja tavoitteita. Muista, että pelaamisen iloa voi kokea kaikilla osaamisen eri tasoilla.
  6. Tutustu kaikkeen siihen, mitä muuta seura tarjoa, ja osallistu kaikkeen, mihin voit. Ota kiitollisuudella vastaan se, mitä seura tarjoaa, mutta tuo myös oma osaamisesi pöytään. Et ehkä ole vielä huipputasolla jalkapalloilijana, mutta sinulla voi olla taitoja ja aikaa toimia seuran hyväksi vapaaehtoistyössä.

Jalkapallo on valtavan monipuolinen laji, joten siinä on monia osa-alueita, joita voikehittää myös varsinaisten harjoitusten ulkopuolella. Esimerkiksi lihaskuntoa, aerobista kuntoa, reagointikykyä ja nopeutta voit kehittää sekä harjoittelemalla muiden urheilulajien parissa että varta vasten näiden ominaisuuksien treenaamiseen kehitetyllä harjoitella.

Myös muilla tavoin kuin urheilemalla voi treenata. Pelisilmää ja taktiikkaa voi harjoittaa tietenkin seuraamalla jalkapalloa. Mutta ei ainoastaan seuraamalla suosikkijoukkueen menestysotteluita, vaan myös alempien sarjojen ja harrastajien pelejä. Omat virheensä on helpointa havaita nähdessään jonkun toisen tekevän vastaavia virheitä.

Tärkeää on myös säilyttää mielessä se, miksi joukkueeseen on halunnut liittyä ja miksi jalkapalloa on halunnut harrastaa. Jos tavoitteena on pitää hauskaa ja nauttia jalkapallon joukkuehengestä ja hulinasta niin sitten se on syytä pitää harrastuksen keskiössä! Jos taas tavoitteena on tulla paremmaksi joukkuepelaajaksi, tai oppia syöttämään tarkemmin, on tietenkin syytä harjoitella näitä asioita sekä kentällä että kentän ulkopuolella.