Harrastuksena jalkapallo

Jalkapallo on hyvä harrastus nuorelle, joka haluaa liikkua ja tavata pelikavereita jännittävän joukkuepelin parissa. Jalkapallo kehittää monia taitoja ja lisäksi siitä on sosiaalisia hyötyjä. Kyseessä on siis erinomainen harrastus, jota voi harjoittaa lähes missä vain.

Harrastuksen hyödyt

Jalkapallo on liikunnallinen laji, jossa sykkeen saa sopivasti koholle ja kunto nousee vauhdilla. Jalkapalloa voidaan pitää jopa säännöllistä kuntosalilla käymistä parempana liikuntamuotona, kun lajia mietitään verenpaineen kannalta. Jalkapallon pelaaminen parantaa hapenottokykyä ja se voi pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.Jalkapallossa liikkuminen on monipuolisempaa kuin esimerkiksi lenkkeilyssä, sillä siinä tehdään erilaisia hyökkäysliikkeitä nopeassa tempossa. Maalivahti taipuu palloa torjuessa vaikka minkälaisiin asentoihin ja tässä olisi hyvä omata hyvä lihaskunto. Se taas paranee pelatessa. Jalkapallo parantaa pelaajan ketteryyttä ja kestävyyttä Jalkapallo on joukkuelaji. Joukkueen tulee tehdä tiivistä yhteistyötä, jotta peli kulkisi tehokkaasti eteenpäin ja joukkueella olisi mahdollisuus voittaa. Se kehittää yhteistyötaitoja ja siitä taas on hyötyä monessa muussa lajissa ja esimerkiksi koulussa. Jalkapallojoukkueen jäsenistä voi tulla ystäviä myös treenien ulkopuolella.

Jalkapallo on harrastus, jossa myös huoltajat ovat aktiivisesti mukana. Jalkapalloilijan huoltajat toimivat pelaajien tukena ja voivat olla mukana seuraamassa mahdollisuuksien mukaan vaikka jokaista treeniä. Huoltajat ovat sekä henkisenä tukena että tukena kaatumis- ym loukkaantumistilanteissa. Lisäksi lapsi saa iloa, kun saa esitellä taitojaan läheisilleen. Vanhempi voi mahdollisuuksien mukaan osallistua toimintaan valmentajana tai apuvalmentajana tai hän toimii tapahtumissa huoltajan roolissa. Vanhemmat pääsevät myös mukaan pelimatkoille, joita tehdään sekä Suomen alueella että joskus jopa ulkomaiden puolella. Jalkapallo on mukava koko perheen yhteinen harrastus, vaikka vanhemmat eivät itse pelaisikaan. Tosin laji saattaa innostaa vanhempiakin aloittamaan harrastuksen.

Kuinka päästä alkuun?

Kuka tahansa voi aloittaa jalkapallon harrastuksena. Kannattaa pitää silmällä oman kunnan ilmoitustauluja sekä sosiaalisen median ilmoituksia. Myös lehdissä ja kuntien jakamissa harrastusesitteissä on ilmoitettu alkavista joukkueista. Ensimmäinen kerta on usein ilmainen, jolloin voi käydä ensin kokeilemassa, onko laji sopiva.Lasten lisäksi myös aikuiset voivat aloittaa jalkapallon. Aikaisempaa kokemusta ei tarvitse. Harrastejoukkueissa opitaan pallon hallintaa sekä oikeanlaiset tekniikat. Tärkeintä on hauskanpito ja liikkuminen ja joukkueet koostuvat usein sekä täysin aloittelijoista että ennen jonkin verran pelanneista pelaajista. Kokeilevan jalkapalloilijan ei tarvitse osallistua turnauksiin ja pelaaminen tapahtuu omassa tahdissa. Mikäli intoa ja halua löytyy, voi lajissa edetä pidemmälle, jolloin edessä voi olla erilaisia kilpailuja.

Jalkapallo on siitä hyvä harrastus, että sitä voidaan harrastaa myös ilman minkäänlaisia seuroja tai virallisia joukkueita. Kokoa siis yhteen joukkue ja lähtekää yhdessä pelailemaan kunnan kentälle tai muulle sopivalle alueelle, jossa palloa saa potkia.

Varusteet

Jalkapalloharrastusta aloittaessa lenkkarit käyvät hyvin aloituskengiksi. Jos harrastus osoittautuu omaksi jutuksi ja sitä halutaan jatkaa pidempään, on nappulakengät seuraava hankinta. Jos jalkapallotreenejä pidetään myös sisällä, tarvitaan sisäpelikengät. Jalkapallon muihin varusteisiin kuuluvat t-paita ja shortsit. Joukkueilla on yleensä yhtenevät asut, joten tästä kannattaa kysyä omalta valmentajalta. Voi olla, että ensimmäisillä kerroilla voit hyvin ilmaantua paikalle haluamallasi, jalkapalloon sopivilla vaatteilla. Jokaisella tulisi olla oma pallo, sillä treeneissä harjoitellaan potkuja ja pomputtelua, jotta opitaan pallonhallinta. Pallon koko riippuu ikäluokasta ja se kannattaa tarkistaa aina omalta valmentajalta.

Varusteet

Säärisuojat kuuluvat jalkapallopelaajan varusteisiin. Ne suojaavat nilkkoja ja nivelsiteitä kovilta iskuilta ja kaatumisvammoilta. Vakuutusehdoissa yleensä vaaditaan asianmukaisten suojusten käyttö, jotta vakuutukseen voitaisiin olla oikeutettu. Myös erityisiä pelisukkia tulisi käyttää jalkapallossa.