Ikonisimmat jalkapallostadionit

Maailmasta löytyy todella paljon jalkapallostadioneja, onhan se yksi suosituimpia urheilulajeja ympäri maailmaa. Suurimmat stadionit vetävät sisälleen jopa 100 000 päisen yleisön ja ei ole myöskään harvinaista, että niissä järjestettävissä otteluissa ei jää montaa paikkaa tyhjäksi. Jotkut stadionit ovat saavuttaneet ikonisen maineen olemassaolonsa aikana. Se on voinut tulla tiettyjen legendaaristen pelien ansiosta tai niiden näyttävän arkkitehtuurin takia.

Ikonisimmat stadionit löytyvät todellisista jalkapallomaista kuten Brasiliasta, Espanjasta ja Englannista. Ne ovat myös todella suuria kooltaan ja vetävät sisällään monikymmentuhat päisen yleisön. Mielenkiintoista on kuitenkin, että maailman suurin jalkapallostadion löytyy Pohjois-Koreasta. Suomestakin löytyy suuria stadioneita isoimmista kaupungeista, mutta niiden yleisömäärät eivät vastaa lainkaan maailman suurien stadionien yleisömääriä.

Euroopan jalkapallostadionit

Euroopasta löytyy monia huippujalkapallo maita kuten Italia, Espanja ja Englanti. Näistä löytyy myös hyvinkin vanhoja ja ikonisia stadioneja, missä on pelattu legendaarisia pelejä Euroopan huippujoukkueiden välillä. Monet stadionit ovat myös iältään varsin korkeita ja kätkevät sisälleen paljon historiaa. Ne ovat nähneet sotia ja aikakausien muutoksia, mutta jalkapallo niiden sisällä on aina pysynyt samana.

Berliinistä löytyvä Olympiastadion rakennettiin alun perin vuoden 1936 Olympialaisia varten. Tällöin elettiin Hitlerin valtakautta ja stadion oli yksi sen ajan massiivisista rakennelmista Saksassa. Sitä haluttiin käyttää myös natsisaksan propaganda tarkoituksiin. Siellä on järjestetty monia merkittäviä jalkapallokilpailuja kuten vuoden 1974 ja 2006 World Cup ja vuoden 2015 UEFA Cupin finaali.

FC Barcelona

Camp Nouta kutsutaan myös maailman kauneimmaksi stadioniksi. Tämä Espanjalaisen FC Barcelonan kotikenttä on toiminut jännitysnäytelmänä monessa legendaarisessa ottelussa. Se on Euroopan suurin jalkapallostadion. Se avattiin vuonna 1957 ja siellä on pelattu muun muassa 1982 World Cupin finaali ja vuoden 1992 Olympialaisten kultaottelu. FC Barcelonan värit koristavat stadionia joka puolelta.

Old Trafford on yksi maailman vanhimmista jalkapallostadioneista. Manchester Unitedin kotikenttänä, se on niin ikään todistanut lukuisia legendaarisia otteluja. Sen lisäksi siellä pelattiin vuoden 1966 World Cupin finaali ja Lontoon Olympialaisten kultaottelu vuonna 2012. Stadion tuhoutui melko pahasti toisessa maailmansodassa Saksan ilmahyökkäyksen aikana, mutta se rakennettiin entistä hienompaan kuntoon ja nykyään sieltä löytyy kaikki modernimmat ominaisuudet.

Sekä AC Milanin että Inter Milanin kotikenttänä toimii San Siron stadion Milanossa. Se on näiden kahden joukkueen ansiosta yksi maailman suosituimmista stadioneista, joka vetää jatkuvasti penkit täyteen yleisöä. Sen yleisökapasiteetti on noin 80 000 henkeä, mutta kaikkien aikojen yleisöennätys on ollut noin 100 000 henkeä legendaarisessa Italia-Brasilia pelissä 25. huhtikuuta vuonna 1956.

Jalkapallostadioneja maailmalla

Estadio do Maracana Brasilian Rio de Janeirossa pitää edelleen ykköspaikkaa kaikkien aikojen eniten yleisöä keränneen ottelun isäntänä. 16. heinäkuuta 1950 Brasilia pelasi Uruguayta vastaan ja ottelua seurasi huimat 199 854 katsojaa. Se on yksi Etelä-Amerikan suurimpia stadioneja ja toimii pelikenttänä monelle tärkeälle ottelulle.

Mexico Cityssa sijaitseva Estadio Azteca ei ole ehkä iältään niin vanha kuin maailman monet muut ikoniset stadionit, mutta kuuluisia otteluita sinne on mahtunut sitäkin enemmän. Siellä on pelattu muun muassa legendaarinen vuoden 1970 World Cup finaali Brasilian ja Italian välillä ja sen kentiltä muistetaan myös Diego Maradonan uskomattomat maalit Argentiinan ja Englannin välisessä ottelussa vuonna 1986.

Moskovassa sijaitseva Luzhnikin stadion on myös nähnyt monia jännittäviä otteluita. Se oli vuoden 1980 Olympialaisten päästadion, jossa pelattiin myös jalkapallon kultaottelu. UEFA Cupin finaalin se isännöi vuonna 1999 ja UEFA Champions Leaguen finaalin vuonna 2008. Se toimi pääkenttänä myös vuoden 2018 Venäjällä pelattavassa World Cupissa.