Jalkapalloa yli 50-vuotiaana

Tutkimus sanoo, ettei ole syytä lopettaa jalkapallon pelaamista, kun olet täyttänyt yli viisikymmentä – kävelyjalkapallo ja vastaavat muunnelmat voivat olla vastaus urheilulajin harrastamiseen. Älä anna iän olla este jalkapallon pelaamiseen. Vuonna 1957 Stanley Matthewsistä tuli vanhin ihminen, joka pelasi Englannin liigassa vielä 42-vuotiaana 104 päivää.

Useimmat jalkapalloilijat, amatöörit ja ammattilaiset luopuvat jalkapallon pelaamisesta  30-vuotiaana, mutta ei ole mitään syytä olla nauttimatta tästä hauskasta pelistä vielä myöhemmin elämässä.

Jalkapallon terveysvaikutukset

Jalkapallo on erityisen hyvä harrastus ikääntyville miehille. Noin 22 prosenttia miehistä kuolee ennen 65-vuotisikää verrattuna 13 prosenttiin naisista. Fyysisesti aktiivisilla miehillä on 20-30% alentunut ennenaikaisen kuoleman riski ja 50% vähemmän kroonisia sairauksia. Vaiin 32% 55-64-vuotiaista miehistä sanoo, että he käyttävät suositeltua puolen tunnin kovaa liikuntaa viisi kertaa viikossa – ja tällainen itse raportointi on tunnetusti optimistinen.

Jalkapallo on yksi vastaus tähän. Vanhemmilla jalkapallon pelaajilla on enemmän lihasta, kovemmat luut, parempi sydän- ja verisuonijärjestelmi ja enemmän hyppykorkeutta ja voimaa. Heillä on myös alhaisempi syke ja verenpaine, vähemmän rasvaa ja parempi hapenottokyky ja niiden jalkojen luissa on enemmän mineraalipitoisuutta, mikä naisille vähentää osteoporoosin riskiä.

Jalkapallo harjoittaa mieltä

Jalkapallon psykologiset edut ovat yhtä tärkeitä kuin fysiologiset. Jalkapallo vaatii jatkuvaa ajattelua, kun taas juoksu, pyöräily tai kuntosalitreenaus kiinnittävät huomiota omaan kehoon. Dublinin tutkimus osoittaa myös, että köyhimmistä kotitalouksista tulevilla vanhemmilla miehillä on paljon hyötyä jalkapallon pelaamisesta. “Se antaa heille jäsenyyden ryhmään ja antaa heille tietoja, joita he voivat välittää muille”.

Tietenkin jalkapalloseurassa on esteitä ikääntyville ihmisille. Se saa paljon vähemmän huomiota kuin jalkapallon tarjoaminen lapsille ja nuorille. Vaikka innokkaat paikalliset järjestäjät tekevät mahdolliseksi vanhemmille ikäryhmille, on edelleen pelko loukkaantumisesta ja ehkä pahempaa, pilkkaamisesta. Mutta tärkeämpi näistä on ilmapiiri, jossa jalkapalloa pelataan.

Yksi avain onnistuneeseen jalkapalloon ikääntyneille on pitää se epävirallisena. Pelit voivat olla pudotuksia, ja ne voivat olla enemmän tai vähemmän iän mukaan rajoitettuja, joista osallistujat ovat samaa mieltä. He voivat olla jopa sekasukupuolta edellyttäen, että on joitain muita sääntöjä. Tai asiat voidaan tehdä muodollisemmiksi ja kilpailukykyisemmiksi, ja ikäryhmät ja taitotasot määritellään. Tästä epävirallisuudesta huolimatta vanhemmat jalkapalloilijat usein etsivät lisäkoulutusta, koska he pelaavat hitaammin ja huomaavaisemmin, he ymmärtävät, että heillä on paljon opittavavaa. Lisäksi on tärkeää, että vanhemmat pelaajat eivät pelaa sitä peliä, joita he näkevät tämän päivän otteluissa. Jalkapallo on hyvin mukautuva, ja sitä voi pelata missä tahansa taitotasossa ja aggressiossa. Vanhemmat pelaajat haluavat pelata peliä rennommalla otteella. On edelleen vammoja ja punaista korttia jaossa sääntöjen puolesta, mutta ne ovat verrattain harvinaisia vanhempien pelaajien keskuudessa.

Kävelyjalkapallo

Kävelyjalkapallo on tullut yhä suositummaksi ja sopii ihmisille, joilla on liikkuvuusongelmia. Kävelyjalkapallo on jalkapallon muunnelma, jonka tavoitteena on pitää yli 50-vuotiaat aktiivisena  jalkapallon parissa. Peliä voi pelata sekä sisätiloissa että ulkona. Tapa, jolla urheilua harrastetaan, edistää sydän- ja verisuonitaitoa samalla kun se tuottaa vähiten rasitusta kehossa. Se myös auttaa osallistujia ylläpitämään aktiivista elämäntapaa. Kävelyjalkapallossa peli pelattiin alunperin ilman maalivahtia (vaikkakin maalivahdit nyt pelaavat joissakin muunnelmissa) ja ratkaisevasti palloa ei saa koskaan potkia lonkan korkeuden yläpuolelle. Erilaisia ​​jalkapalloja käytetään urheilun sisä- ja ulkovaihtoehdoissa. Kun pelataan sisätiloissa, käytetään 4-koon futsal-palloa. Ulkopeleihin kuuluu perinteinen jalkapallo. Kentän koko voi vaihdella erilaisiin paikkoihin sopivaksi. Pituuden on oltava 20 – 40 metriä ja leveys 15 – 30 metriä.