Jalkapalloilijat hyväntekijöinä

Entinen Chelsean hyökkääjä Didier Drogba on kotoisin Norsunluurannikolta. Hänet on vuonna 2010 nimetty Time-lehden listauksessa yhdeksi maailman 100:sta vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Drogballa on nimittäin ollut vähintäänkin merkittävä rooli rauhan saamiseksi Norsunluurannikolle. Sen jälkeen kun Norsunluurannikko lunasti pääsynsä MM-kisoihin vuonna 2006, Drogba vetosi silloisen sisällissodan osapuoliin, jotta nämä laskisivat aseensa ja Norsunluurannikko voisi kannattaa maajoukkueeltahan yhtenä rintamana. Näin tapahtuikin, ja sota taukosi viiden vuoden taistelujen jälkeen. Myöhemmin Drogba on muun muassa  lahjoittanut 3:n miljoonan Pepsin mainostulonsa rakennuttaakseen sairaalan kotikaupunkiinsa Abidjaniin.

Mario Balotelli on varsin avokätinen jopa jalkapalloilijaksi. Hänestä on jo vuosia kerrottu että hän lahjoittaa puolet palkastaan jatkuvasti erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Balotelli on itse lähtöisin hyvin vaatimattomista oloista. Hänen hyväntekeväisyytensä ei kuitenkaan näytä olevan erityisen pitkäjänteistä. Pikemminkin se on impulsiivista ja räjähtävää, samanlaista kuin hänen pelityylinsä ja käytöksensä niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Balotelli on esimerkiksi antanut valtavia summia rahaa asunnottomalla miehelle yhtäkkisestä päähänpistosta.

Lionel Messi on hyväntekeväisyystyössään keskittynyt lapsiin. Haitin vuoden 2017 maanjäristyksen jälkeen hän vieraili maassa ja sanoi että oli koskettavaa nähdä kaikki se köyhyys ja olat jossa ihmisten täytyi silloin selvitään. Messi on perustunut ja rahoittanut sairaalan kotikaupungissaan Rosariossa, Argentiinassa. Hän jopa lennätti sinne Barcelonalaiset lääkärit kouluttamaan paikallisen henkilökunnan.

Messi on maksanut useiden vakavasti sairaiden lasten ylivoimaisia lääkärikuluja, antanut aikaansa, tukea ja inspiraatiota. Vuonna 2013 Barcelonan joukkueen kiertäessä Thaimaassa Messi käytti vapaa-aikaansa paikallisten vammaisten lasten tapaamiseen, hän pelasi jalkapalloa myös heidän kanssaan. Messi on kampanjoinut kouluakäymättömien lasten koulumahdollisuuksien puolesta ja rakennuttanut koululuokkia sodan runtelemaan Syyriaan.

David Beckham

David Beckham, yksi suosituimpia jalkapallonpelaaja koskaan, osallistuu erilaisiin  hyväntekeväisyyskampanjoihin sekä lasten että aikusten hyväksi. Hän toimii myös malarian torjunnan eteen aktiivisesti. Hän on antanut näkyvästi tukensa vammautuneille Irakin ja Afganistanin sotien veteraaneille. Lisäksi hän työskentelee muun muassa Unicefin  kanssa sekä toimii oman ja vaimonsa Victoria and David Beckham Charitable Trustin kautta.

Beckham on toiminut yhteistyössä Unicefin kanssa lähes 20 vuotta. Hänen kerrotaan paitsi lahjoittaneen merkittäviä palkkioitaan, myös käyttäneen omia varojaan hyväntekeväisyyteen. Lisäksi hän on käyttänyt asemansa tuomaa näkyvyyttä edistääkseen tärkeinä pitämiään projekteja. Beckham muun muassa vieraili näkyvästi Swazimaassa vuoden 2016 kuivuuden aikana. Hänen säätiöllään on projekteja puhtaan veden hyväksi sekä aliravitsemuksen ja HIV:n nujertamiseksi muun muassa Burkina Fasossa, Swazimaassa, Papua-Uudessa-Guineassa ja Kambodžassa.

Beckhamin hyväntekeväisyystyötä on myös kritisoitu. Niin kuin on useiden huippujalkapalloilijoiden kohdalla, myös hänelle huomattavaa veroaetua siitä, että hän lahjoittaa tietyn osan tuloistaan pois. David Beckhamia on lisäksi sähköpostivuotoon liittyen syytetty siitä, että hän toimii hyväntekijänä vain saadakseen ritarin arvonimen.

Cristiano Ronaldo

Tämän päivän mittapuulla Cristiano Ronaldo lienee kuitenkin kaikkein eniten hyväntekeväisyyttä harjoittavaa huippupelaaja. Portugalilainen on muun muassa kaupannut useita pokaalejaan huutokaupassa, lahjoittaneet näin kertyneet varat esimerkiksi Gazaan, koulujen  uudelleenrakennustyöhön.

Ronaldo on käyttänyt myös näkyvyyttä edistääkseen sellaisten järjestöjen kuin Unicef  ja Save the Children asiaa. Hän myös lahjoittaa verta säännöllisesti ja puhuu verenluovutuksen tärkeydestä julkisuudessa. Hänellä ei ole tatuointeja, sillä tatuoinnin ottamisen jälkeen olisi pidettävä tauko verenluovutuksesta, ja tätä hän ei halua.

Ronaldon tiedetään myös auttaneen sekä rahallisesti että tuoneen toivoa useille vaikeissa tilanteissa oleville nuorille faneilleen: orvoksi jääneelle pienelle libanonilaiselle pojalle, loppuvaiheen syöpää sairastavalle yhdeksänvuotiaalle, kalliin ja elintärkeän aivoleikkauksen tarpeessa olleelle pienelle lapselle.