Jalkapallon säännöt

Jalkapallo on yksi maailman vanhimmista ja tunnetuimmista urheilulajeista. Kansainvälisen pelin huippu tulee jalkapallon Football World Cupista. Mukana on myös turnaus kuten Euro-mestaruuskilpailut, Copa America ja Afrikan Cup of Nations. Kansalliset vahvat liigat tulevat Englannista (Englannin Premier-liiga), Espanjasta (La Liga), Italiasta (Serie A) ja Saksasta (Bundesliga).

Jalkapallon sääntöjä ja määräyksiä ylläpitää ja päivittää vuosittain Kansainvälinen jalkapalloliiton (IFAB). Hallitus koostuu kahdeksasta jäsenestä, joista neljä on FIFA:sta ja neljä muuta Englannista, Skotlannista, Pohjois-Irlannista ja Walesista – kaikki maat, jotka edustivat urheilun kehittämistä vuosien varrella. FIFA:n viimeisin julkaistu sääntökirja on 140 sivua pitkä, mikä on hieman kunnianhimoinen pelaajalle, joka vain tutustuu peliin. On myös tärkeää huomata, että vaikka FIFA julkaisee vakiintuneita sääntöjä, kansallisten ja alueellisten liigojen ja järjestöjen säännöt vaihtelevat.

Pelin tarkoitus

Jalkapallon tavoitteena on saada enemmän maaleja kuin vastustajasi 90 minuutin peliajalla. Ottelu on jaettu kahteen puolikkaaseen, yksi puolierä kestää yhteensä 45 minuuttia. Ensimmäisten 45 minuutin jälkeen pelaajat viettävät 15 minuutin kestävän puolierätauon. Toinen 45 minuutin erä jatkuu tauon jälkeen tuomarin valvoessa koko ajan peliä.

Jokaisessa joukkueessa on 11 pelaajaa: yksi maalivahti ja kymmenen kenttäpelaajaa. Tärkein ja olennaisin on kuitenkin jalkapallo. Lisäksi pelaajia löytyy yllään napitut jalkapallokengät ja säärisuojat  Maalivahti pukeutuu lisäksi pehmustettuihin käsineisiin. Maalivahdit ovat ainoita pelaajia kentällä, joilla on mahdollisuus pitää palloa käsissään Jokaisella joukkueella on nimetty kapteeni. Pelaajien on käytettävä vain jalkojaan, paitsi maalivahtien, jotka voivat käyttää mitä tahansa osaa kehostaan.

Pelin voittaminen

Tärkein sääntö kaikista on, että jalkapallon on ylitettävä maaliviiva kokonaan, jotta syntyy maali. Voitat pelin, jos joukkueesi saa enemmän maaleja kuin vastustajasi. Jos maalit ovat tasan 90 minuutin jälkeen, peli päättyy tasapeliin, jonka jälkeen peli menee yliajalle ja jopa rangaistuspotkukilpailuun, jolla viimeistään ratkaistaan voitto kahden joukkueen välillä. Ottelu koostuu kahdesta 45 minuutin puolikkaasta, joiden välissä on 15 minuutin lepoaika.

Jokaisella joukkueella voi olla vähintään 11 ​​pelaajaa (joista yksi on maalivahti) ja vähintään seitsemän kenttäpelaajaa tarvitaan ottelun muodostamiseen.

Jalkapallokenttä valmistetaan keinotekoisesta tai luonnollisesta ruohosta. Kenttä on suorakaiteen muotoinen. Kentän koot vaihtelevat, mutta sen on oltava 100-130 metriä pitkä ja 50-100 metriä leveä. Jalkapallon ympärysmitta on 58-61 cm ja se on pyöreä. Jokainen joukkue voi nimetä jopa seitsemän varapelaajaa, jotka voivat aloittaa pelaamisen milloin tahansa ottelun aikana. Kukin joukkue pystyy tekemään korkeintaan kolme vaihtoa pelin aikaina. Jos kaikki kolme vaihtoa on suoritettu ja jokin kenttäpelaajista loukkaantuu, joukkue joutuu pelaamaan ilman korvaavaa pelaajaa.

Jokaisessa pelissä on oltava yksi erotuomari ja kaksi avustavaa tuomaria (linjatuomaria). Tuomarin tehtävänä on valvoa aikaa  ja tehdä päätöksiä, kuten esimerkiksi virheiden, vapaapotkujen, heittojen, rangaistuksien puolesta. Tuomari voi halutessaa kuulla avustavien tuomarien mielipidettä milloin tahansa ottelussa päätöstä ennen. Linjatuomarin tehtävänä on seurata ottelua ja auttaa päätuomaria kaikissa päätöksentekoprosesseissa.

Peli jatkuu vielä ylimääräistä aikaa varsinaisen peliajan, 90 minuutin jälkeen, jos molempien joukkueiden maalit ovat tasan. 30 minuuttia lisätään kahden 15 minuutin puoliskon jälkeen, kun annetaan 90 minuuttia. Jos joukkueet pelaavat vielä tasan annetun ylimääräisen ajan jälkeen, alkaa rangaistuspotkukilpailu.

Pelaaja voi saada joko keltaisen tai punaisen kortin saadakseen virheen vakavuuden mukaan; tuomarin harkinnan mukaan. Keltainen on varoitus ja punainen kortti on kyseisen pelaajan poisto kentältä. Kaksi keltaista korttia vastaa yhtä punaista. Kun pelaaja lähetetään pois kentältä, heitä ei voi korvata varapelaajilla.

Jos pallo menee pois vastustajan puolelta jompaakummasta sivulinjasta, saa toinen joukkue luvan heittää sen siitä kohdin takaisin kentälle. Jos pallo menee pois kentältä hyökkäävästä pelaajasta perusviivalla, luvassa on maalipotku. Jos se menee pois puolustavasta pelaajasta, se on kulmapotku.