Jalkapallon tarina

Maailman suosituimman pelin nykyaikainen historia ulottuu yli 100 vuoteen. Kaikki alkoi vuonna 1863 Englannissa, kun rugbyn  ja jalkapallon yhdistykset perustivat yhdessä Englannin jalkapalloliiton. Molemmat pallopelit ovat peräisin samasta lähtökohdista, ja molemmilla on pitkä ja monimutkainen haarautunut historiansa. Vuosikausien kestänyt etsintä on paljastanut ainakin puoli tusinaa erilaisia pallopelejä, joihin jalkapallon historiallinen kehitys on jäljitetty. Ihmiset ovat nauttineet potkia palloa noin tuhansia vuosia. Pallon hallitseminen jalalla ei ole helppoa ja, ei sinänsä edellytä mitään vähäistä taitoa. On olemassa useita ristiriitaisia ​​uskomuksia siitä, kuka keksi jalkapallon. Jalkapallo tunnetaan suurimmassa osassa maailmaa.

Jalkapallon varhaismuodot

Jotkut ehdottavat, että jalkapallon historia juontaa juurensa 2500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Tänä aikana kreikkalaiset, egyptiläiset ja kiinalaiset näyttävät ottaneensa mukaan pallopelit, joiden kuljettelu pääsääntöisesti tapahtui jaloin. Pelin varhaisimmista muodoista, jolle on olemassa myös tieteellisiä todisteita kiinalaisesta sotilaskäsikirjasta, löytyy satoja vuosia sitten ennen ajanlaskumme alkua. Han-dynastian aikana (206 – 220 Ekr.) jalkapalloa kutsuttiin nimellä Tsu ‘Chu, ja se koostui höyhenillä ja hiuksilla täytetyistä nahkapallosta, joka oli vain 30-40 cm:n levyinen. Pelaajalla ei ole ollut mahdollisuutta tavoittaa maalia esteettömästi, vaan hänen oli käytettävä jalkojaan, rintaansa, selkää ja hartioita yrittäessään kestää vastustajiensa hyökkäyksiä. Käsien käyttö ei ollut sallittu. Tärkein ero Tsu’Chun ja jalkapallon välillä on maalin korkeus, joka on noin 30 metrin päähän maasta.Toinen peli, joka syntyi myös Kaukoidästä, oli Japanilainen Kemari, joka alkoi noin 500-600 vuotta myöhemmin, ja sitä pelataan vielä tänä päivänäkin. Kemarista puuttuu Tsu ‘Chu:n kilpailuhenki, pelaajat seisovat ympyrän sisällä ja siirtävät palloa toisilleen, suhteellisen pienessä tilassa, yrittäen olla pudottamatta palloa maahan.

Modernin jalkapallon syntyminen

Jalkapallon kodifiointi alkoi Britannian julkisissa kouluissa 1800-luvun alussa. Yksityisen koulujärjestelmän sisällä jalkapallo oli peli, jossa käsiä oli sallittua käyttää, mutta muutoin se oli jalkapallon nykyisessä muodossaan. Kentän kumpaankin päähän sijoitettiin kaksi maalia, maalivahdit ja säännöt otettiin käyttöön. Silti jalkapallon säännöt vaihtelivat suuresti: jotkut muistuttivat rugby-peliä, kun taas toiset halusivat potkaista ja harhauttaa.

Säännöt ja määräykset kehittyivät edelleen Britanniassa ja 1800-luvulla perustetut jalkapalloseurat kouluissa alkoivat nousta esiin. Säännöt muutettiin rugbystä nykyaikaiseen muotoonsa. Cambridgen säännöt perustettiin Cambridgen yliopistossa Vuonna 1848. Aikuisten jalkapalloseurat muuttuivat yleisemmiksi, näiden pohjalta syntyi modernia jalkapallo, jonka tunnemme tänään.

Jalkapalloliiton perustaja ja Aston Villan entinen puheenjohtaja William McGregorista tuli Birminghamin klubin puheenjohtaja vuonna 1886 ennen jalkapalloliigan perustamista vuonna 1888. McGregor oli maailman ensimmäisen jalkapalloliigan promoottori.

Jalkapallo leviää maailmanlaajuisesti

Muiden Euroopan maiden ei kestänyt kauan aikaa hyväksyä englantilaisten rakastamaa urheilulajia. Erilaiset kansalliset jalkapalloliigat alkoivat nousta ympäri maailmaa: Alankomaat ja Tanska vuonna 1889, Argentiina vuonna 1893, Chile vuonna 1895, Sveitsi ja Belgia vuonna 1895, Italia vuonna 1898, Saksa ja Uruguay vuonna 1900, Unkari vuonna 1901 ja Suomi vuonna 1907. Ranska muodosti oman kansallisen liigansa vuonna 1903, vaikka he olivat omaksuneet englantilaisen jalkapallon jo kauan sitten.

Kansainvälinen jalkapalloliitto (FIFA) perustettiin seitsemän jäsenmaan kesken Pariisissa vuonna 1904. FIFA:an kuuluivat Belgia, Tanska, Ranska, Alankomaat, Espanja, Ruotsi ja Sveitsi. Saksa ilmoitti halukkuutensa liittyä samana päivänä.

FIFA World Cup järjestettiin Uruguayssa Vuonna 1930 ensimmäistä kertaa. FIFA:n jäsenmaita oli tuolloin 41, ja se on jatkanut kasvuaan perustamisesta lähtien. Nykyään FIFA:lla on yli 200 jäsentä, ja FIFA World Cup on yksi vuoden suurimmista ja kohutuimmista tapahtumista urheilumaailmassa.