Liverpool

Liverpoolin lyhyt historia

Vuoden 2020 kevät oli monelle urheilunystävälle kova pala, kun maailmanlaajuinen viruspandemia keskeytti suurimman osan liigoista ympäri maailmaa. Ihmiset ovat koettaneet keksiä viihdykettä kotioloissa eristyksissä.

Mutta vaikka netissä voi kuluttaa aikaansa monella tavalla, voit keskustella Facebookissa, pelata biljardia tai pyöräyttää kuulaa, jalkapalloa voi pelata vain kentällä. Ja elleivät pelaajat pääse kentälle, emme voi myöskään seurata jalkapalloa televisiosta. Mutta onneksi jalkapalloliigat käynnistyivät uudelleen, ja näimme myös Liverpoolin pelit.

Perustamisestaan vuodesta 1892 asti Liverpoolin jalkapallojoukkueen nimi on ollut synonyymi maineelle ja kunnialle. Kansainvälisesti Liverpool on kaikkien aikojen menestynein brittiläinen joukkue, jolla on lukuisia eurooppalaisia pokaaleja tilillään. He ovat yksi kaikkein suosituimpia jalkapallojoukkueita maailmassa yli 200 kannattajaklubilla vähintään 50 maassa. Ja kaikesta tästä huolimatta heidän mahtava historiansa tulee aina olemaan mustattu kahdella kaikkien aikojen pahimmalla stadionkatastrofilla: Heysel ja Hillsborough.

Seuraten Evertonin muuttoa Goodison Parkiin vuonna 1892 seuran silloinen presidentti Joh Houlding huomasi yhtäkkiä omaavansa oikeudet Anfieldin stadioniin mutta ei yhtään joukkuetta, joka pelaisi siellä. Aina käytännön mies Houlding päätti nopeasti kiertää ongelman perustamalla oman joukkueensa Liverpoolin, jota ei tulisi sekoittaa kymmenen vuotta aiemmin perustettuun Liverpool Ramblers AFC:hen. Tultuaan Football Leaguen jäseneksi vuonna 1893 joukkue onnistui pääsemään nimitetyksi ensimmäiseen divisioonaan oltuaan yhden kauden toisessa divisioonassa. Aikaisessa vaiheessa Liverpool tuli tunnetuksi yhtenä Englannin huippujoukkueista, voittaen liigatitteleitä vuosina 1901, 1906, 1922 ja 1923.

Toisen maailmansodan jälkeinen aika

Vaikka se oli erittäin suosittu joukkue jopa silloin, Liverpool FC ei ollut kovin yhdenmukainen toista maailmansotaa seuranneena aikakautena. Saatuaan neljännen liigatittelinsä vuonna 1947 seura astui keskinkertaisuuden aikakauteen, mikä kulminoitui heidän alentamiseensa kakkosdivisioonaan vuonna 1954. Asiat ottivat kuitenkin käänteen parempaan sen jälkeen, kun Bill Shankly palkattiin manageriksi. Shanklyn ensimmäinen määräys liiketoimintaan liittyen oli vapauttaa koko ensimmäisen tiimin ryhmä. Sitten hän muutti seuran varastohuoneen kuuluisaksi ”Boot Roomiksi” eli paikaksi, joka toimisi valmentajan salaisena tapaamispaikkana seuraavan kolmen vuosikymmenen ajan.

Shanklyn epätavalliset metodit kantoivat pian hedelmää. Päästyään takaisin ykkösdivisioonaan vuonna 1962 Liverpool voitti liigan kaksi vuotta myöhemmin. Shanklyn manageriuran loppuvaiheessa joukkue voitti vielä kaksi liigatitteliä vuosina 1966 ja 1973, kaksi FA-kuppia (1965, 1974), kuten myös ensimmäisen eurooppalaisen pokaalinsa eli UEFA-kupin (1973). Vuonna 1974 Shankly irtisanoutui työstään, koska tarvitsi taukoa jättäen seuran assistenttinsa Bob Paisleyn käsiin.

Henkilökunnan vaihdos ei juuri vaikuttanut Liverpoolin dominointiin. Paisleyn ohjauksessa Liverpool oli hämmästyttävän yhdenmukainen joukkue: niiden yhdeksän vuoden aikana, jotka hän oli puikoissa, seura voitti uskomattomat kuusi liigatitteliä ja kolme liigakuppia. Seuran hallinta levisi myös Euroopan ylle, kun Liverpool voitti yhden UEFA-kupin ja kolme Euroopan kuppia vuosien 1976 ja 1981 välisenä aikana. Paisleyn jäätyä eläkkeelle vuonna 1983 hänen assistenttinsa Joe Fagan jatkoi menestyksekästä perinnettä johtamalla joukkueen Trebleen ensimmäisenä kautenaan.

Juventusta vastaan

Vuonna 1985 Liverpool kohtasi Juventuksen Euroopan kupin finaalissa. Ikävä kyllä ottelu on nykyään tunnettu laajalti Heyselin katastrofin näyttämönä. Jotkut riehaantuneet fanit saivat suoja-aidan romahtamaan niin, että 39 fania murskautui kuoliaiksi. Jälkipyykissä syy onnettomuudesta asetettiin yksin Liverpoolin kannattajille ja kaikkien englantilaisten joukkueiden osallistuminen eurooppalaisiin kisoihin kiellettiin seuraavan viiden vuoden ajaksi.

Eurooppalaisten pelien puuttuessa Liverpool alkoi keskittyä kotimaisiin kisoihin. Mutta joukkueen voitettua kaksi uutta liigatitteliä vuosina 1986 ja 1988 ja FA-kupin vuonna 1985 tragedia iski jälleen. Vuoden 1989 FA-kupin semifinaalissa, joka käytiin Liverpoolin ja Nottingham Forestin kesken, 94 fania kuoli väkijoukon murskattua heidät vain kuusi minuuttia pelin alkamisen jälkeen. Tähän päivään asti Hillsborough’n katastrofi on yhä pahin stadiononnettomuus englantilaisessa jalkapallossa.

Voitettuaan yhdeksännen liigatittelinsä vuonna 1990 Liverpool ajautui alaspäin suuntautuvaan kierteeseen. Vain muutamia liigapokaaleja ja joitain keskinkertaisia liigasijoituksia 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, vaikutti siltä, että Liverpoolin tähti oli hiipunut. Joka tapauksessa he todistivat toisin jännittävimmällä mahdollisella tavalla: päästyään Champions Leaguen finaaliin vuonna 2005 he toipuivat 3–0 tappioasemasta puoliajalla ja voittivat lopulta Milanin rankkareissa. Kuten kävi ilmi, tämä erikoislaatuinen voitto oli seuran joutsenlaulu.

Fanit jalkapalloa

Menestys jäi odottamaan

Seuraavan vuosikymmenen aikana Liverpool nähtiin useimmiten soittamassa kakkosviulua muille englantilaisille seuroille, mukana vain kaksi liigapokaalia ja liigan kakkospaikka vaivannäkönsä todisteina. Liverpool oli lähellä voittaa Premier Leaguen kakkossijalta vuosina 2002, 2014 ja 2019. Mutta vuonna 2020, kun kaikki näytti viimein loksahtavan paikoilleen, Liverpoolin valmentajana saksalainen Jürgen Klopp vetäytyi kilpailusta ja taivas näytti punaiselta ja liiga keskeytettiin maaliskuussa koronavirusepidemian takia.

Luonteenomaisin osa Liverpoolin logoa on piirustus myyttisestä Liver Bird -linnusta, joka on Liverpoolin kaupungin symboli. Sama olento on nähtävissä myös Royal Liver -rakennuksessa Liverpoolissa. Seuran logon yläosaan on printattu tunnettu Liverpool FC:n sanonta: ”You’ll never walk alone.” Sanat ”Anfield” ja ”Liverpool” ovat kuin toistensa synonyymeja. Stadion ja sen ilmapiiri ovat tulleet edustamaan seuraa ja sen perintöä.

Kun nykypäivän pelaajat koskevat This Is Anfield -kylttiä, he kulkevat kuuluisaa viheriötä koristaneiden legendojen jalanjäljissä. Kun kysytään: ”Mikä on Anfieldin todellinen olemus?”, vastaukseksi tulevat uskomattomat eurooppalaiset yöt, loistavat maalit ja intohimoiset ihmisjoukot. Kuitenkin Everton hallitsi ensin pientä maaplänttiä Stanley Parkin reunalla, kuten alusta käy ilmi.

Everton piti maita hallussaan 8 vuotta aina vuoteen 1892. Vuokrariidan seurauksena seura suuntasi Stanley Parkin toiselle puolelle. Samaan aikaan John Houldingille jäi siis kenttä mutta ei yhtään joukkuetta, joka pelaisi sillä. Houlding perustikin uuden seuran, jonka nimesi Liverpool Football Clubiksi. He tulisivat pelaamaan kotipelinsä Anfieldillä. Pohjois-Liverpoolissa sijaitseva Anfield on itsessään itse asiassa Liverpoolin piiri tai seutu.