Suomen jalkapalloliitto

Perustettu 19. toukokuuta 1907

Päätoimipaikka: Helsingissä Telia 5G -areena

FIFA-liitto 1908

UEFA -yhteisö 1954

verkkosivusto:https://www.palloliitto.fi/

Suomen jalkapalloliitto (Suomen Palloliitto, lyhennys SPL, ruotsinkielinen nimi, Finlands Bollförbund) on jalkapallon hallintoelin Suomessa ja on Suomen suurin amatööriurheiluliitto. Suomen jalkapalloliitto perustettiin vuonna 1907. SPL liitto oli myös Suomen liittohallitus, kunnes Suomen Bandy-yhdistys perustettiin vuonna 1972. Vuonna 1928 se järjesti myös Suomen ensimmäisen jääkiekkomestaruuskisat ennen Suomen Jääkiekkoliiton perustamista vuonna 1929.

SPL:n hallinto on jaettu 12 eri paikalliseen piiriin

Ålands Fotbollförbund

SPL Helsingin piiri

SPL Itä-Suomen piiri

SPL Kaakkois-Suomen piiri

SPL Keski-Pohjanmaan piiri

SPL Keski-Suomen piiri

SPL Pohjois-Suomen piiri

SPL Satakunnan piiri

SPL Tampereen piiri

SPL Turun piiri

SPL Uudenmaan piiri

SPL Vaasan piiri

SPL järjestää miesten ja naisten kansallisten jalkapallojoukkueiden sekä kansallisen jalkapallon toisen ja kolmannen divisioonan pelit. Veikkausliigan pääosasto on järjestäytynyt erillisellä organisaatiolla, ja 12 piirin organisaatiot järjestävät alemman tason (neljännen divisioonasta eteenpäin) pelit. SPL:n pääkonttori sijaitsee Helsingissä.

SPL:lla on rekisterissään yli 1 000 jäsenkerhoa ja noin 115 000 rekisteröitynyttä pelaajaa. Suomen Gallupin teettämissä tutkimuksessa on todettu, että jalkapallo on suosittu harrastus Suomessa. Tutkimustulosten mukaan yli 500 000 suomalaisesta kiinnostunut lajista ja moni luokittelee lajin harrastuksekseen.

Jalkapallo Suomessa, toisin kuin useimmissa muissa Euroopan maissa, ei ole suosituin urheilulaji. Jääkiekko on Suomen suosituin urheilulaji. Jalkapallo seuraa tilastoissa kuitenkin hyvänä kakkosena. Se on suosituin harrastus 3-18-vuotiaiden keskuudessa, kun taas jääkiekko on vasta sijalla 9. Jalkapallon asema kasvaa jatkuvasti etenkin tyttöjen ja naisten keskuudessa, joissa vuotuinen kasvu on viime aikoina ollut yli 10 prosenttia. Kaudella 2006-2007 19,9 prosenttia rekisteröityneistä pelaajista oli naisia.

Englantilaiset merimiehet toivat jalkapallon Suomeen vuonna 1890. Ensimmäinen jalkapallopeli pelattiin Turussa. Jalkapallon ensimmäinen kansallinen kilpailu pelattiin vuonna 1906 ja sen voitti turkulainen koulujoukkue. Suomen jalkapalloliiton perustamisen jälkeen vuonna 1907, se liittyi FIFA:an heti seuraavana vuonna. Koska urheilulajin harrastuneisuus ja kiinnostus on ollut kautta historian alhainen Suomessa, maa ei ole koskaan todella ylpeä jalkapallostaan tai toisin sanoen voittanut merkittäviä jalkapallokilpailuja kansainvälisesti. Vuodesta 1980-luvulta lähtien aktiivisen  elvyttämisen myötä SPL:n toimesta, Suomeen on kasvanut kansainvälisiä tähtipelaajia kuten Jari Litmanen, Antti Niemi, Sami Hyypiä, Mikael Forssell, Mixu Paatelainen, Teemu Tainio ja Jussi Jääskeläinen.

Suomen jalkapallon korkein jakauma on Suomen valioliigaliitto tai lyhyemmin ilmaistuna Veikkausliiga, joka koostuu 12 kansallisesta ammattilaisjoukkueesta. Veikkausliiga on Suomen jalkapalloliiton ylläpitämä liigajärjestelmä, jossa ykkösdivisioona on toiseksi korkein jako, jossa kilpailee yhteensä kymmenen joukkuetta.

Suomen Cup on Suomen kansallinen cup-kilpailu, joka on avoin kaikille Suomen jalkapalloseuran jäsenseuroille. Vuoden 2009 kaudella 356 klubia ilmoittautui osallistumaan vuosittaisiin kilpailuihin Kaikki kotimaiset jalkapallokilpailut tapahtuvat keväällä, kesällä ja syksyllä sääolojen vuoksi. Samankaltaisia ​​järjestelmiä käytetään myös muissa Pohjoismaissa, lukuun ottamatta Tanskaa, jolla oli aiempi järjestelmä.

Suomen maajoukkue pelasi ensimmäisen kansainvälisen ottelunsa vuonna 1911 Ruotsia vastaan. Suomi oli edelleen Venäjän valtakunnan suuriruhtinaskunta ja itsenäistyi vuonna 1917. Suomi on pelannut muutamissa olympiakisoissa, ja se on kilpaillut neljänneksi vuonna 1912, mutta ei ole toistaiseksi koskaan voittanut FIFA-maailmanmestaruuskilpailua tai UEFA: n Euroopan mestaruuskilpailua.

Suomen naisten jalkapallojoukkue teki kilpailukykyisen debyyttinsä vuoden 1984 Euroopan kilpailuissa naisten jalkapallon pätevyydestä. Tähän mennessä Suomen naisten jalkapallojoukkue menestynein kilpailu on ollut UEFA Women’s Euro vuonna 2005, jossa joukkue pääsi semifinaaliin asti.