Suuret suomalaiset futaajat

Suomi, vaikka ei ehkä suurimpia jalkapallomaita olekaan, on tuottanut kautta aikojen kansallisten sankareiden lisäksi myös useita kansainvälisen uran pelanneita tähtiä. Tällä hetkellä kansainvälisillä kentillä pelaavia suomalaisia ovat muunmuassa maalivahti Lucas Hradecky Bayer Leverkusenissa, keskikenttäpelaaja Perparim Hetemaj Italian Serie A-joukkue Chievossa, puolustaja Niklas Moisander Werder Bremenissä sekä hyökkääjä Teemu Pukki, joka pelaa tällä hetkellä Englannin kakkostasolla Norwich Cityssä.

Kuningas

Suurin ja mahtavin on Jari Litmanen. Litmanen (s.1971) on ollut ensimmäinen Suomesta lähtenyt kansainvälisen jalkapallon supertähti. Litmanen tunnetaankin lempinimellä kuningas ja hänen kunniakseen on niin painettu postimerkkejä kuin toteutettu monikäänteinen patsashankekin. Litmanen on toistuvasti valittu vuoden urheilijaksi ja suureksi suomalaiseksi, ja vuonna 2013 Helsingin Sanomien äänestyksessä jopa eläväksi kansallisaarteeksi.

Litmasen kasvattiseura oli Lahden Reipas. Hän debytoi sen edustusjoukkueessa 16-vuotiaana. Suomessa Litmanen pelasi lisäksi Helsingin Jalkapalloklubissa ja Myllykosken pallossa. Vuonna 1992 hän siirtyi Ajaxiin Alankomaihin. Koko jalkapallomaailman tietoisuuteen hän kohosi viimeistään vuonna 1995 Ajaxin voittaessa Mestarien liigan. Litmanen oli yksi ajaksi avainpelaajista tuolloin. Kaikkiaan Jari Litmanen pelasi Ajaxissa seitsemän kautta.

Litmanen pelasi pääosin hyökkäävänä keskikenttäpelaajana tai vedettynä hyökkääjänä, niinsanotulla 10-paikalla. Häntä arvostettiin myös näkemyksellisenä ja analyyttisena pelaajana. Häntä pidettiin niin ikään taitavana syöttäjänä, pelintekijänä, ratkaisusyöttöjen antajana. Hän oli myös luotettava rangaistuspotkuissa.

Litmanen pelasi myös Suomen maajoukkueessa koko aktiiviuransa ajan. Viimeisen ottelunsa maajoukkueen riveissä hän pelasi vuonna 2012, jolloin hänestä tuli kaikkien aikojen vanhin EM-karsintamaalin tehnyt pelaaja Suomen pelatessa San Marinoa vastaan.

Voikkaan jätti

Sami Hyypiä (s.1973) pelasi vuodesta 1992 alkaen lähes 20:n vuoden ajan pääsarjoissa Suomessa, Alankomaissa, Englannissa ja Saksassa. Hän on Jari Litmasen lisäksi ainoa suomalainen, joka on ollut mukana voittamassa Mestarien liigan.

Hyypiän kasvattiseura on Voikkaan Pallo-Peikot. Suomessa hän pelasi juniorina vielä Kuusankosken Kunnossa ja sitten Myllykosken Pallossa. Vuonna 1995 hän siirtyi Alankomaihin Willem II- joukkueeseen, jossa hän pelasi kolme ja puoli kautta ja toimii myös joukkueen kapteenina.

Vuonna 1999 hänet osti englantilainen Liverpool 2,5 miljoonalla punnalla. Siellä Hyypiä nousi nopeasti runkopelaajaksi. Hyypiän, tuntemattoman suomalaispelaajan, hankintaa kritisoitiin aluksi, mutta Hyypiä otti paikkansa joukkueessa nopeasti. Myöhemmin hän toimi jonkin aikaa myös joukkueen kapteenina. Keväällä 2005 Hyypiä ja Liverpool voittivat mestarien liigan kaadettua Milanin loppuottelussa, jossa he nousivat tappioasemasta 0-3 pelin voittoon. Bayer Leverkuseniin Hyypiä siirtyi uransa kahdeksi viimeiseksi vuodeksi vuonna 2009.

Hyviä oli pelaajana puolustaja, ja hänen pelinlukuaan pidettiin huipputaitavana. Hänen pelityylinsä oli eleetön mutta varma, ja hän pelasi kovaa, mutta oikein. Hän saikin koko peliurallaan ainoastaan kaksi punaista korttia.

Monsieur Magic

Ensimmäinen suomalaispelaajaa, joka koskaan pelasi ammattilaisena ulkomailla, oli Aulis Rytkönen (s.1929). Hän siirtyi kasvattiseurastaan KuPSista vuonna 1952 Toulouseen, Ranskaan. Siellä hän pelasi kahdeksan kauden ajan. Tehtyään paluun Suomeen vuonna 1969 hän toimi HJK:n pelaajavalmentajana. Sittemmin hän toimi HJK:n naisten, Suomen jalkapallomaajoukkueen, ja Tikkurilan palloseuran päävalmentajana. Rytkönen kuoli vuonna 2014.

Rytkönen pelasi uransa aikana kaikkia hyökkääjän rooleja. Toulousessa hän pelasi useimmiten vasemman välihyökkääjän paikkaa. Hän oli ennemmin tekninen kuin voimaa käyttävä pelaaja. Ranskassa hän sai lempinimensä Monsieur Magic taitavan tekniikkansa ja pelillisen mielikuvituksensa vuoksi. Hän arvosti taitavaa syöttelyä ja pitikin tätä pelissä varsinaista maalintekoa tärkeämpänä. Rytkösen motto kuvaa hänen näkemystään: hänen mukaansa hyvän pelaajan tunnistaa siitä, että tämä saa  saa kanssapelaajansa loistamaan.