Suuria suomalaisia seuroja

Jalkapallo saapui Suomeen 1800-luvun lopulla. Sen toivat mukanaan sekä peliin muualla tutustuneet suomalaiset, että englantilaiset merimiehet. Ensimmäisiä aktiivisia seutuja olivat ainakinTurku, Sortavala, Viipuri ja Vaasa. Ensialkuun peli oli pääosin koululaisten ja opiskelijoiden harrastus.

Helsingissä jalkapalloa alettiin harrastaa 1900-luvun alussa. Suomen Palloliitto perustettiin 1907. Jalkapallon Suomen mestaruudesta pelattiin ensimmäisen kerran 1908. Kilpailijoita oli tuolloin viisi, ja mestariksi kruunattiin Unitas. Unitas oli vuosina 1905-1945 toiminut helsinkiläinen jalkapalloseura, joka oli myös yksi Suomen Palloliiton perustajajäsenistä. Unitaksen toiminta päättyi tammikuussa 1945 välirauhan sopimukseen: seuran katsottiin olleen jatkosodan jälkeen kytköksissä suojeluskuntajärjestöjen, jo alkuajoistaan saakka seura oli ilmoittanut edustavansa poliittisesti perustuslaillisuutta.

Instagram-seuraajamäärien perusteella Suomen kolme suosituinta jalkapallojoukkuetta ovat tällä hetkellä HJK, KuPS, ja HIFK. Seuraavana tulevat FJK, FC Ilves ja RoPS.

Helsinkiläiset suuruudet

Jos saavutetuista mestaruuksista katsotaan, on HJK eli Helsingin jalkapalloklubi Suomen ylivoimaisesti menestynein jalkapallojoukkue kautta aikojen. Seura perustettiin vuonna 1907 ja neljä vuotta myöhemmin se voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Aluksi seurassa pelattiin vain jalkapalloa, myöhemmin myös jääpalloa ja jääkiekkoa. Vuosien varrella HJK:ssa harrastettiin myös keilailua, taitoluistelua sekä käsipalloa. Vuodesta 1976 lähtien HJK on ollut ainoastaan jalkapalloseura.

HJK on pelannut yhtäjaksoisesti pääsarjassa vuodesta 1964 saakka. Se on pelannut myös Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, ainoana suomalaisena jalkapalloseuran. HJK:n kotistadion on Telia 5G-areena Helsingin Töölössä. Seuran naisjoukkue on myös moninkertainen Suomen mestari, Suomen cup-voittaja ja Liigacup-voittaja. HJK:ssa on pelannut useita suomalaisia jalkapallon huippunimiä, kuten Aki Riihilahti, Mikael Forssell ja Jari Litmanen.

HIFK Fotboll on HIFK:n jalkapallojaosto. Se perustettiin vuonna 1907. Vuosina 1930-1972 se pelasi SM-sarjassa kaikkiaan 29 kautta, ja voitti seitsemän suomenmestaruutta. HIFK Fotboll:in parhaat vuodet ajoittuvat tuolle ajanjaksolle, mutta se on nykyäänkin varteenotettava joukkue. Legendaarisia jalkapalloilijoita, jotka ovat pelanneet HIFK:ssa, ovat Matti Paatelainen, Frans Karjagin ja Holger Salin .

Kolmas helsinkiläinen, suomalaisittain merkittävä jalkapalloseura on Helsingin Palloseura HOPS. HOPS on perustettu vuonna 1917 ja se on kaikkiaan voittanut yhteensä yhdeksän suomenmestaruutta, joka tekee siitäkin yhden Suomen menestyneimmistä jalkapalloseuroista. HJK:lla on myös erinomainen naisten joukkue.

Muu Suomi

HJK:n pahimpia kilpailijoita on valkeakoskelainen FC Haka. FC Haka on perustettu vuonna 1934. Se on yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiä jalkapalloseuroja: Haka on voittanut suomenmestaruuden yhdeksän kertaa ja Suomen cupin 12 kertaa. Kuuluisista jalkapalloilijoista Mixu Paatelainen ja Esa Furuholm ovat pelanneet Hakassa

Kuopion palloseura perustettiin vuonna 1923. KuPS on voittanut suomenmestaruuden kaikkiaan viisi kertaa. KuPS oon jo pitkään pelannut ylimmällä sarjatasolla eli mestaruussarjassa ja veikkausliigassa. KuPSin kotistadion on Kuopion keskuskentät, ja seuran peliasut ovat saaneet värityksensä Savon väreistä: varsinaisessa peliasussa on keltaiset paita ja sukat sekä mustat housut, kakkosasussa paita ja sukat ovat mustat ja housut valkoiset.

Listan jalkapalloseuroista tuorein tulokas on FJK. Forssan jalkapalloklubi perustettiin vuonna 1997,kahden forssalaisen jalkapalloseuran yhdistyessä.

FC Ilves on tamperelainen jalkapalloseura. Se on osa Ilveksen yleisseuraa. Jalkapallojaostossa on lähes 5.000 jäsentä, näistä pelaajia lähes 4.000. Seuran miesten edustusjoukkue pelaa kaudella 2018 Veikkausliigassa. Seuran kotikenttä on Tammelan stadion Tampereella, ja peliasu on vihreä tai viherkeltainen. Seura perustettiin vuonna 1931. Vuonna 1979 Ilves nousi SM-sarjaan, ja 1980-luku olikin sen varsinaista kulta-aikaa. Se saavutti Suomen mestaruuden vuonna 1983 ja kaksi Suomen cupin mestaruutta.